Dostupni linkovi

Rusija uspješno testirala interkontinentalnu raketu


Rusija je danas uspješno izvela probu nove interkontinentalne rakete namijenjene izbjegavanju antiraketnih sistema, uključujući štit NATO-a, saopštio je predstavnik za štampu ruskog ministarstva odbrane Vadim Koval.

"Testirani projektil dospeo je u ciljanu zonu na poligonu Kura" na Kamčatki, poluostrvu na ruskom Dalekom istoku, dodao je Koval, prenosi agencija Interfaks.

On je dodao da je "cilj lansiranja postignut" i precizirao da je lansiranje obavljeno sa mobilnog poligona na kosmodromu Plesetsk na sjeveru Rusije.

Neimenovani vojni izvor rekao je Interfaksu da je to bio drugi test te rakete, kao i da je prvi, 27. septembra 2011, bio nesuspješan.

Više izvora reklo je danas Interfaksu da je cilj testirane rakete izbjegavanje antiraketnog štita koji NATO planira u Evropi i čija je prva faza proglašena operativnom u nedjelju na samitu NATO u Čikagu.

"To je jedna od vojno-tehničkih mjera ruskih vlasti, kao odgovor na razmještanje globalnog sistema antiraketne odbrane Amerikanaca", kazao je ruski general Viktor Esin, bivši komandant sektora za strateške rakete.
XS
SM
MD
LG