Dostupni linkovi

Sirijska vojska neprekidno bombarduje Rastan


Sirijska vojska danas neprekidno bombarduje pobunjenički grad Rastan, gdje je u sukobima ubijeno najmanje šestoro ljudi, saopštila je sirijska organizacija za ljudska prava OSDH.

Tri osobe su ubijene u eksploziji bombe čija je meta bio autobus na putu sa aerodroma u Damasku, navodi OSDH, ne precizirajući da li je riječ o vojnom ili civilnom autobusu.

Vladine trupe nastavile su bombardovanje tog grada u centralnom dijelu Sirije, u kojem se, prema opoziciji, nalazi veliki broj pobunjenika koji ga uporno brane.

Rastan, koji je u obruču vojske i skoro bez stanovnika, posljednjih nekoliko mjeseci odupire se vladinim trupama, koje su u više navrata bezuspješno pokušale da ga zauzmu. Dvadeset tri vojnika ubijena su 14. maja u jednom od takvih napada.

U provinciji Dera, pobunjeničkom uporištu na jugu zemlje, jedan civil je ubijen u Inkelu hicima ispaljenim iz karaule. U istom regionu, vladine snage uhapsile su veći broj mladih u gradu šeik Meskin.

U regionu Alepa, vladine snage ubile su još jednog civila, dok je treći civil ubijen u zasedi u Kuseiru, u provinciji Homs.

U borbama širom Sirije u utorak je poginulo 26 ljudi, 14 civila i 12 vojnika.

Sukobi su poslednjih dana intenzivirani nedaleko od Damaska i u regionu Alepa i Idleba, uprkos prisustvu 270 posmatrača UN koji do sada nisu uspjeli da održe primirje predviđeno mirovnim planom međunarodnog izaslanika Kofija Anana usvojenom 12. aprila.

Grupa od 13 libanskih šiita oteta je juče u provinciji Alep, a tu otmicu je danas osudio Sirijski nacionalni savjet (SNS), glavna opoziciona koalicija, koji nije isključio mogućnost da je u nju umiješan režim predsjednika Bašara al-Asada.

Libanska državna agencija ANI je otmicu pripisala pobunjeničkoj Slobodnoj sirijskoj vojsci, koja je to demantovala i poručila da je otmica djelo sirijskog režima, koji "želi da stvori haos u regionu".
XS
SM
MD
LG