Dostupni linkovi

U Bagdadu novi pregovori o nuklearnom programu Irana


Nova runda pregovora pet stalnih članica Savjeta bezbednosti UN - SAD, Rusije, Kine, Britanije i Francuske, kao i Njemačke sa Iranom, održava se danas u Bagdadu.

Prva runda razgovora održana je sredinom aprila u Istanbulu. Iranske vlasti insistiraju na tome da je njihov nuklearni program miroljubiv, ali najveći deo medjunarodne zajednice smatra da se njime prikrivaju pokušaji Teherana da se priključi "elitnom" klubu država sa nuklearnim naoružanjem.

Obje strane se nadaju da će se pregovorima u Bagdadu postaviti osnove za rješavanje dugogodišnjeg spora, ali treba imati u vidu i upozorenje diplomata da ne treba očekivati da pregovori izrode neki čvrst sporazum.

Agencije prenose današnju izjavu iranskog predsjednika Mahmud Ahmadinežada koji kaže da islam zabranjuje nuklearno oružje i drugo oružje za masovno uništenje.

"Na osnovu islamskih učenja i fatve vrhovnog vođe, proizvodnja i upotreba oružja za masovno uništenje je zabranjena i nema mjesta u principima odbrane Islamske Republike Irana", kazao je Ahmadinežad.

Njegova poruka pročitana je na konferenciji u zapadnom gradu Borudžerdu, održanoj u znak sećanja na iranske žrtve hemisjkog oružja u periodu rata protiv Iraka 1980-1988, javio je AFP.

Fatva protiv nuklearnog oružja koju Ahmadinežad spominje odnosi se na ukaz koji je 2004. ili 2005. godine izdao vrhovni vjerski vođa Ajatolah Ali Hamnei.
XS
SM
MD
LG