Dostupni linkovi

Pejović: Crna Gora pokazala da uspješno može odgovoriti na izazove


Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović rekao je za Pobjedu da je izuzetno zadovoljan ponovnim konsenzusom koji su evropski komesari na čelu s predsjednikom Barozom postigli kad je u pitanju napredak Crne Gore“.

"Posebno je bitno da smo ostvarili dodatni napredak u oblastima u kojim se od nas i očekivao. Izvještaj sadrži jasan prikaz konkretnih rezultata koje smo preduzeli u okviru sedam ključnih prioriteta. Taksativno su navedene sve oblasti u kojima je ostvaren progres i lako se može vidjeti da se više ne radi samo o zaokruživanju pravnog okvira, nego o njegovoj primjeni, izgradnji administrativnih kapaciteta, boljoj spremnosti i predstavljanju konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije – smatra ambasador Pejović.

Vjeruje da su Crna Gora i Evropska komisija u posljednjih sedam mjeseci „produbili partnerski odnos kroz svakodnevnu saradnju i komunikaciju i pokazali kako se uspješno može odgovoriti na sve izazove koji stoje pred nama“.

Na pitanje šta Crnu Goru očekuje u predstojećem periodu, Pejović je rekao da slijedi „jednako intenzivan, ako ne i dinamičniji period na evropskom putu“. Već danas počinju dvije sedmice bilateralnih skrininga za 23. i 24. pregovaračko poglavlje na kojim će se predstaviti crnogorsko zakonodavstvo u oblasti slobode, pravde i bezbjednosti, pravosuđa i temeljnih prava.

Početkom juna će se održati sastanak Nadzornog odbora za program finansijske podrške EU na kojem će se razmatrati uspješnost sprovođenja projekata, kao i pripreme za buduće korišćenje fondova u uskoj vezi s novom i zahtjevnijom fazom integracije. Nakon toga slijedi sastanak ministara opštih poslova EU kad će se odlučiti o početku pregovora sa Crnom Gorom, pojasnio je

U slučaju pozitivne odluke, slijedi održavanje međuvladine konferencije i usvajanje pregovaračkog okvira i generalne pozicije Crne Gore. Ako sve bude išlo kako treba, tokom kiparskog predsjedništva u drugoj polovini ove godine slijedi formiranje radnih grupa i održavanje mnoštva skrininga u skladu sa kalendarom koji ćemo dogovoriti s Evropskom komisijom – naveo je Pejović.

Ttokom jeseni slijedi i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu, objavljivanje izvještaja EK o napretku Crne Gore za 2012, kao i Savjet za stabilizaciju i pridruživanj, naveo je glavni pregovrač s Briselom, koji vjeruje da će država, spremno dočekati i ispuniti sve obaveze.
XS
SM
MD
LG