Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore o rebalansu budžeta i dugu KAP-a


Poslanici Skupštine Crne Gore počinju danas raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu, te o realizaciji zaključaka parlamenta povodom preuzimanja duga Kombinata aluminijuma Podgorica prema Dojče banci od 22 miliona eura.

Crnogorska Vlada usvojila je 25. aprila prijedlog izmjena i dopuna zakona o budžetu za ovu godinu,koji predviđa smanjivanje izdataka od 16 miliona eura,kao i nove mjere za povećanje prihoda za 23 miliona eura.

Rebalans budžeta bio je neophodan zbog obezbjeđivanja dodatnog novca za plaćanje obaveza po osnovu izdatih garancija za KAP.

Crnogorska Vlada je zbog toga revidirala i procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 0,5 odsto. Rebalans predviđa zadržavanje postojećih osnovnih poreskih stopa.

Prihodi budžeta za ovu godinu procjenjuju se na 1,15 milijardi eura, što je za 28 miliona eura više u odnosu na ostvarenje prošle godine.

Vlada će na prihodnoj strani mjerama ekonomske politike implementirati nove poreske oblike, a riječ je o taksi od jednog eura mjesečno na SIM kartice, kablovsku televiziju i električna brojila.

Zaduženje je rebalansom predviđeno u iznosu od 308 miliona eura, od čega je 60 miliona planirana fiskalna rezerva.

Vlada Crne Gore je usvojila i dodatne mjere štednje koje se odnose na smanjenje naknada za službena putovanja i dnevnice državnih Funkcionera i zaposlenih u državnoj upravi za 20 odsto u odnosu na dosadašnje, te zarada za oko sedam odsto.
XS
SM
MD
LG