Dostupni linkovi

Jašarević će pred sudom reći da nije kriv


Mevlid Jašarević će se danas na sudu BiH izjasniti o krivici zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra prošle godine, a kako je advokat Senad Dupovac rekao za Klix.ba, njegov branjenik će se izjasniti da nije kriv.

"Ja sam prošle sedmice s njim obavio konsultacije i mogu potvrditi da će se on izjasniti da nije kriv. Rekao je da će na sudu danas pokušati objasniti zbog čega se ne osjeća krivim što je pucao na ambasadu. Ja sam mu savjetovao, odnosno sugerirao, da to Sud vjerovatno neće dozvoliti, jer će se danas samo moći izjasniti o krivici, ali on je ostao pri tome da želi iznijeti svoje objašnjenje. Vidjet ćemo da li će mu to biti dozvoljeno", rekao nam je Dupovac.

Pored toga, Dupovac kaže da će njegov klijent tražiti da se iz pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo premjesti u pritvorsku jedinicu Suda BiH, jer se žali na uvjete u KPZ-u.

Osim Jašarevića, o krivici vezanoj za teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, izjašnjavat će se i Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić.

Tužilaštvo BiH je ranije najavilo da će odgovornost optuženih dokazivati iskazima 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.

Maksimalna zaprijećena kazna za ovaj oblik terorizma je 20 godina.
XS
SM
MD
LG