Dostupni linkovi

Tunis će izručiti Libiji bivšeg libijskog premijera Al Mahmudija


Tunis će Libiji izručiti Al Bagdadija Ali al Mahmudija, bivšeg premijera libijskog lidera Moamera Gadafija, a primopredaja bi se mogla dogoditi narednih dana ili sedmica, rekao je danas ministar pravde Tunisa Nuredin Boheiri.

Tuniski sud je u februaru povukao optužbe za ilegalan ulazak u zemlju protiv Al Mahmudija, ali je ostao u zatvoru čekajući na odluku o izručenju Libiji.

"Vlada je odlučila da preda Mahmudija i sve što preostaje je završetak nekih organizacijskih problema", rekao je Boheiri.

Tuniski sud odlučio je u novembru da Mahmudi treba biti predat Libiji, ali je predsjednik Tunisa Moncef al Marzuki istakao da će biti izručen tek kad se situacija u Libiji stabilizuje i kad se bivšem premijeru može garantovati pravedno suđenje.

Mahmudi se zbog ovoga našao u neobičnoj poziciji - oslobođen je optužbi u Tunisu ali je ostao u pritvoru čekajući dogovor sa libijskom vladom o njegovoj sudbini.

Na pitanje kada bi se moglo desiti izručenje, Boheiri je rekao da će "bivši premijer biće predat narednih dana ili sedmica, ili možda duže".

Mahmudi je godinama bio moćna figura u Gadafijevoj vladajućoj eliti, mada je nekoliko puta ulazio u sukobe sa Gadafijevim sinom Saifom al Islamom, koji je nakon pada Gadafijevog režima takođe zarobljen.
XS
SM
MD
LG