Dostupni linkovi

Klinton: SAD podržavaju težnje BiH, Makedonije i CG za ulazak u NATO


Sjedinjene Države podržavaju aspiracije Crne Gore, BiH i Makedonije da postanu članice NATO i ostaju duboko posvećene politici "otvorenih vrata" zapadne vojne alijanse, uz nadu da će samit u Čikagu biti poslednji na kome neće doći do njenog proširenja, rekla je u ponedeljak državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

Klinton je na sastanku Severnoatlantskog saveta, kome su, pored zemalja članica, prisustvovali i ministri spoljnih poslova država-kandidata za ulazak u NATO - Crne Gore, Makedonije, BiH i Gruzije, ukazala da se pokazalo da je mogućnost članstva u zapadnoj vojnoj alijansi "moćna motivacija za primenu teških ali neophodnih reformi".

Američka državna sekretarka je dodala da je to takođe prilika da zemlje "reše unutrašnje razlike, kao i razmirice sa susedima, i doprinesu bezbednosnim operacijama koje će biti od koristi i njima i svima".

Klinton je ukazala da je Makedonija "ispunila ključne kriterijume za članstvo u NATO" i istakla da SAD "snažno podržavaju rezoluciju o tekućem sporu Skoplja i Atine o imenu Makedonije", nadajući se da će dve strane uskoro postići sporazum. Rešenje spora o imenu je uslov da Makedonija postane članica NATO.

Klinton je pozdravila reforme Crne Gore u oblasti vojske i bezbednosti i dodala da SAD planiraju da pošalju u tu zemlju savetnika iz Sekretarijata za odbranu.

Govoreći o BiH, pozdravila je politički sporazum o nepokretnoj vojnoj imovini, postignut u martu, i pozvala na njegovu što skoriju primenu.

"Takođe, ohrabrujemo Bosnu, Makedoniju i Crnu Goru da nastave da streme regionalnim inicijativama kao što je Balkanski regionalni pristup vazdušnoj odbrani, kao i priprema za reagovanje na prirodne katastrofe i zajedničko raspoređivanje vojnika u okviru Isafa grupe Adrijatik-5", navela je državna sekretarka SAD.
XS
SM
MD
LG