Dostupni linkovi

DS 56, SNS 22, a SPS 13 mandata u Skupštini Vojvodine


Koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) osvojila je ukupno 56 mandata na izborima za Skupštinu Vojvodine, a koalicija oko Srpske napredne stranke 22, rečeno je u ponedeljak uveče agenciji Beta u Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK).

Reč je o preliminarnim rezultatima izbora, na osnovu obrađenih 59 od 60 izbornih jedinica u drugom krugu pokrajinskih izbora, koji su održani juče, kazala je Jelena Zlojutro iz PIK-a.

Navela je da će izbori u roku od sedam dana biti ponovoljeni na jednom biračkom mestu u opštini Novi Kneževac, gde je u glasačkoj kutiji pronađen jedan glasački listić viška u odnosu na broj birača koji su bili upisani u spisak da su glasali.

Zlojutro je kazala da su uloženi prigovori i na izbore u opštinama Šid, Žabalj, Čoka, Beočin, Opovo i Bački Petrovac.

Prema preliminarnim rezultatima, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 13 mandata, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) 10, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) osam, Srpska radikalna stranka pet, Demokratska stranka Srbije četiri i Liberalno-demokratska partija jedno poslaničko mesto.

Pokrajinski izbori se održavaju po kombinovanom sistemu pa je tako 6. maja po proporcionalnom sistemu izabrano 60 poslanika, a još 60 se biralo juče, po dvokružnom većinskom izbornom sistemu.
XS
SM
MD
LG