Dostupni linkovi

NATO ostaje na Balkanu i podržava politiku otvorenih vrata


NATO će i dalje pridonositi stabilnosti i sigurnosti strateški važne regije Balkana i ostavlja svoja vrata otvorenima svim zemljama regije koje žele ući u NATO i ispunjavaju uvjete za članstvo, poručili su čelnici Sjevernoatlanskog saveza sa summita u Chicagu, prema tekstu deklaracije koju je u ponedjeljak objavio NATO.

U završnoj deklaraciji sastanka na vrhu, šefovi država i vlada članica NATO-a poručili su da vrata NATO-a ostaju otvorena svim evropskim demokracijama koja dijele vrijednosti Saveza, koje žele i mogu preuzeti odgovornosti i obaveze članstva.

NATO je najavio da će pozvati Makedoniju u članstvo čim se postigne obostrano prihvatljivo rješenje spora oko imena s Grčkom koja blokira priključenje te zemlje od samita u Bukureštu 2008.

Saveznici podupiru i aspiracije BiH te pozdravljaju "značajan napredak" ostvaren posljednjih mjeseci, posebno uspostavu Vijeća ministara i sporazum o registriranju nepokretne vojne imovine.

"Pozivamo političke čelnike u BiH da budu konstruktivni u primjeni sporazuma bez odgađanja kako bi što prije pokrenuli prvi Akcijski plan za članstvo (MAP), stoji u završnoj deklaraciji.

Slična poruka upućena je i Crnoj Gori koju se poziva na nastavak političkih, ekonomskih i odbrambenih reformi kako bi se približila Savezu koji, navodi se, cijeni doprinos Podgorice regionalnoj sigurnosti i misiji ISAF u Afganistanu.

Čelnici Sjevernoatlanskog saveza ističu i da su spremni na jačanje dijaloga i praktične suradnje sa Srbijom, pozivajući je na dodatne napore za konsolidaciju mira i stabilnosti na Kosovu.

Od kosovskih Albanaca i vlasti u Beogradu traže rješavanje ostalih otvorenih pitanja te potvrđuju predanost mirovnoj operaciji KFOR koja će se, kažu saveznici, smanjiti čim to dopuste sigurnosne prilike.
XS
SM
MD
LG