Dostupni linkovi

Bečirović: Izbor Nikolića komplicira političku scenu Srbije


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović je, upitan da prokomentira izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije, kazao novinarima da, prije svega, treba konstatirati da su građani Republike Srbije iskazali svoju demokratsku političku volju.

Po njegovim riječima, jasno je da ovakav izbor dodatno komplicira političku scenu u Srbiji, "jer s jedne strane imamo parlamentarnu većinu koju čine DS, SPS i još neke druge političke partije, a s druge imamo predsjednika koji dolazi iz SNS-a".

"U ovom trenutku i bez neke šire analize i elaboracije, jasno je da je izlaznost u Srbiji bila veoma mala i da oko 55 posto građana Republike Srbije nije izašlo na izbore. Još jednom se pokazalo da u jugoistočnoj Evropi, posebno kada je mala izlaznost građana na izborima, kandidati desnih političkih partija očigledno imaju bolju priliku i bolje šanse za pobjedu, što se potvrdilo i u slučaju Tomislava Nikolića, kazao je Bećirović.

Kad je riječ o očekivanjima u BiH, dodao je da očekuje da se početak izgradnje dobrih odnosa BiH i Srbije, kao i svih drugih zemalja u regionu neće zaustaviti.
XS
SM
MD
LG