Dostupni linkovi

Dogovorena tješnja suradnja avio kompanija u regiji, ali ne ujedinjenje


Direktori četiri nacionalne aviokompanije s prostora bivše SFRJ, Croatia Airlinesa Srećko Šimunović, Montenegro Airlinesa Zoran Đurišić, Adria Airwaysa Klemen Boštjančič i JAT Airwaysa Vladimir Ognjenović minulog vikenda u Miločeru kraj Budve dogovorili su buduću tješnju suradnju kojom će pokušati prebroditi brojne teškoće u poslovanju.

Četvorica direktora jednoglasno su odbili kapitalno ujedinjenje četiri nacionalne u jednu regionalnu avio kompaniju, ali su se suglasili da postoje brojne mogućnosti za suradnju, prenosi poslovni.hr.

Tu se prije svega misli na uspostavljanje bilateralnih sporazuma među regionalnim kompanijama, code-share ugovora, ugovora o uzajamnoj eksplataciji flota, usklađivanju redova letenja, povezivanju postojećih linija, kao i na zajedničku nabavku goriva, opreme za avione i nadogradnju postojećih tehnologija.

Svi ti i drugi vidovi suradnje koji će se razrađivati u narednom periodu trebaju doprinijeti racionalizaciji i unapređenju poslovanja četiri nacionalne aviokompanije u regiji koje raspolažu flotom od 40 aviona i godišnje prevezu oko pet miliona putnika.

Na skupu u Miločeru rečeno je da najbolju suradnju među aviokompanijama u regiji imaju Croatia Airlines i Adria Airways zbog toga što u svojim flotama imaju avione najsličnijih tipova. Sve bolju suradnju, kroz shair code aranžmane Croatia Airlines ostvaruje s JAT Airwaysom, a takva suradnja najavljena je između crnogorske i hrvatske nacionalne aviokompanije kroz skoro uspostavljanje linije Zagreb-Podgorica-Brisel.

Tokom naredne dvije sedmice predstavnici Croatia Airlinesa, Montenegro Airlinesa, JAT Airwaysa i Adria Airwaysa formirat će radne grupe koje će konkretizirati ideje iznijete u Miločeru, a direktori četiri nacionalne aviokompanije ponovo će se susresti kroz mjesec-dva dana.
XS
SM
MD
LG