Dostupni linkovi

U Tajvanu masovne demonstracije protiv predsjednika


Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se danas na ulicama glavnog grada Tajvana na demonstracijama protiv politike predsjednika Ma Jing Jeua, uoči njegove inauguracije za drugi mandat.

Demonstranti su nosili transparente sa porukama protiv predsjednika i na lica stavljali naljepnice na kojima je pisalo "bijes". Protest je organizovala najveća opoziciona Deokratska napredna stranka (DPP).

"Tražimo da se Ma izvini narodu i da premijer Sean Čen podnese ostaku zbog loše politike", izjavio je portparol DPP Lin Ju Čang.

Predsjednik Ma izložen je oštrim kritikama zbog velikog poskupljenja goriva i električne energije u vrijeme ekonomske krize i rasta inflacije. Vladin plan o otvaranju tržišta za govedinu iz SAD koja je tretirana lijekom za rast raktopaminom izazvala je proteste loklanih stočara.

Policija je procijenila da je skupu prisustvovalo skoro 40.000 ljudi, a DPP tvrdi da se okupilo 100.000 demonstranata.

Ma je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare obećao da će se "zalagati za blagostanje većeg dijela naroda" i rekao da poštuje mišljenje građana.

On je uoči januarskih izbora imao podršku 40 odsto građana, ali mu je popularnost zbog najnovijih kontroverzi opala na 19,5 odsto. U novoj anketi, 62 odsto ispitanika je posumnjalo da će Ma biti bolji predsjednik u drugom mandatu.
XS
SM
MD
LG