Dostupni linkovi

Bh. delegacija očekuje pozitivan signal na samitu NATO-a


U Čikagu će naredna dva dana biti održan 25. Samit NATO-a kojem će, na poziv organizatora, prisustvovati i delegacija iz BiH.

U sastavu delegaciji će, saznaje Fena, biti: predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Miladin Milojčić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović te član Sektora za međunarodnu suradnju pukovnik Enes Jahić.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je već ranije izjavio da očekuje da BiH u Čikagu dobije "zeleno svjetlo" ka ispunjavanju Akcionog plana za članstvo (MAP).

Na sastanku šest lidera političkih stranaka u BiH koji u utorak održan u Mostaru konstatirano je da sporazum između dvije entitetske vlade i Vijeća ministara BiH i Odluka Parlamenta BiH o vojnoj i državnoj imovini nisu dovršene.

"Ostalo je nekoliko detalja koja su, na sastanku, predsjednici SDA i SNSD-a Sulejman Tihić i Milorad Dodik, razjasnili te je vrlo jasno precizirano šta treba da se nađe u sporazumu", kazao je u četvrtak novinarima u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Odluka o vojnoj imovini ključna je za dobijanje MAP-a. Evidentno je da BiH u Čikago putuje bez izvršenih zadatih obaveza, ali s nadom da će nam NATO "progledati kroz prste" uz čvrsto obećanje bh. strane da će ovo pitanje uskoro biti riješeno.

"U Čikago idem da vrlo jasno kažem da vjerujem da će ta odluka biti donesena, da će dvije entitetske vlade i Vijeće ministara BiH napraviti sporazum i da se sada radi na tehničkom formuliranju procesa", poručio je Lagumdžija.
XS
SM
MD
LG