Dostupni linkovi

I danas protesti u Frankfurtu protiv politike štednje EU


U Frankfurtu su i za danas najavljeni protesti protiv politike štednje Evropske unije, a demonstranti bi u poslijepodnevnim časovima trebalo da krenu kroz centar grada ka dijelu gdje se nalaze frankfurtske banke.

Organizator ove manifestacije Savez "Blokupiraj" očekuje da će se na protestima okupiti oko 20.000 ljudi, među njima i predstavnici mreže Atak, te pristalice hesenske ljevice.

Gradska uprava Frankfurta je, strahujući da bi moglo doći do nereda, zabranila sve takve manifestacije izuzev današnje. Još od protekle srijede u gradu se nalazi oko 5.000 policajaca, koji bi trebalo da zaštite, prije svega, banke njemačke finansijske metropole.

Juče je policija u Frankfurtu uhapsila oko 400 demonstranata koji su protestovali zbog zabrane takvih manifestacija koje su usmjerene protiv mjera štednje koje se provode u suočavanju sa sve većom dužničkom krizom u evrozoni.

Policija je tom prilikom zatvorila nekoliko najvećih ulica u Frankfurtu. Prethodno je Savez "Blokupiraj" kritikovao masovno prisustvo policije u Frankfurtu. Njemačke banke u tom gradu su, uprkos pojedinačnih incidenata, uglavnom funkcionisale normalno - javlja "Dojče vele".

Više hiljada ljudi okupilo se juče i u centru Čikaga, neposredno pred početak samita grupe zemalja G8, koji se održava u američkom Kemp Dejvidu tražeći uvođenje takozvanih "Robin Hud - poreza" na poslovanje banaka.
XS
SM
MD
LG