Dostupni linkovi

Aktivisti okupirali gradić gdje se održava samit G8


Aktivisti iz više pokreta okupirali su gradić Turmont u blizini Kemp Dejvida, u američkoj državi Merilend, gdje se ovog vikenda održava svjetski ekonomski samit G8, na kome će glavne teme biti kako poboljšati svjetsku ekonomiju, finansijska kriza u Grčkoj i sudbina evra.

Predsjednik SAD Barak Obama bio je domaćin večere pripređene za lidere G8. Večeri su sinoć prisustvovali italijanski premijer Mario Monti, japanski Jošihiko Noda, britanski premijer Dejvid Kameron, kanadski Stiven Harper, premijer Rusije Dimitrij Medvedev, njemačka kancelarka Angela Merkel te novoizabrani francuski predsjednik Fransoa Oland.

Prema tradiciji, predsjedavajući EU Žoze Manuel Barozo i predsjedavajući Savjeta Evrope Herman van Rompej takođe su bili prisutni.

Do odlaska na samit NATO-a u Čikago sutra naveče, lideri G8 trebalo bi da razgovaraju o dugom zastoju u ekonomiji EU, te o Avganistanu, Iranu, Siriji i Sjevernoj Koreji.

Ovim dvodnevnim skupom počinje sezona samita koja uključuje samit NATO-a u Čikagu, koji će biti održan u subotu i nedjelju, te skup lidera G20 razvijenih i zemalja u razvoju u Meksiku idućeg mjeseca.

Evropski lideri održaće iduće nedjelje još jedan odvojeni sastanak kako bi se fokusirali na ekonomske probleme ovog kontinenta.
XS
SM
MD
LG