Dostupni linkovi

Demonstracije u Teheranu protiv Saudijsko-Bahreinske unije


Hiljade ljudi učestvovale su danas u demonstracijama u Teheranu protiv prijedloga o ujedinjenju Saudisjke Arabije i Bahreina.

Iranske vlasti pozvale su građane na protest povodom "američkog plana o aneksiji Bahreina u okvire Saudijske Arabije" i protiv dinastija Al Kalifa i Al Saud, koje upravljaju tim zemljama.

U medijskim izvještajima navodi se da su mnogi demonstranti nosili bahreinske zastave i uzvikivali prijeteće parole protiv Amerike i Izraela, dok su vladare Bahreina i Saudijske Arabije nazvali izdajnicima.

Iranski državni mediji prenijeli su da je protesta bilo i u drugim gradovima.

Planirana unija Bahreina i Saudijske Arabije izazvala je verbalni rat između većinskih iranskih šiita i sunitske vladajuće manjine u Bahreinu, gdje većinu stanovništva čine muslimanski šiiti.

Ajatola Kazem Sedigi, koji je u Teheranu vodio redovnu muslimansku molitvu petkom, rekao je da će "američko-cionistička zavjera" propasti.

"Oni to nazivaju unijom, ali žele da Bahrein izgubi svoj identitet, umjesto da se udovolji zahtjevima naroda", rekao je ovaj sveštenik na državnom radiju.

Tenzije između Irana i njegovih susjeda u regonu Persijskog zaliva su u porastu od kada su saudijske snage pritekle u pomoć bahreinskim vladarima u martu 2011. godine, nakon čega je skršen višemjesečni šiitski ustanak protiv bahreinskog režima.

Iran je u to vrijeme podržao proteste u Bahreinu i oštro osudio intervenciju saudijskih snaga.

Državni mediji prenijeli su danas da su vlasti u Teheranu uručile protestnunotu bahreinskom ambasadoru, nakon što je bahreinsko Ministarstvo spoljnih poslova juče zatražilo od Irana da se ne miješa u unutrašnje poslove Bahreina.
XS
SM
MD
LG