Dostupni linkovi

Pozitivno raspoloženje prema BIH pred samit NATO u Čikagu


U Sjedištu NATO-a pred samit Alijanse u Čikagu vlada pozitivno raspoloženje prema BiH i njenom budućem članstvu u ovoj alijansi, ali za aktiviranje Akcionog plana za članstvo /MAP/ i dalje važi uslov - raspodjela vojne imovine, izjavio je šef Misije BiH pri NATO-u Branimir Jukić.

Pozitivne poruke koje šalju saveznici bazirane su na činjenici da su lideri šest vladajućih stranaka 9. marta u Banjaluci postigli dogovor o raspodjeli vojne imovine i da je taj dogovor pretočen u prijedlog zakona koji je Savjet ministara BiH usvojio 21. marta, pojasnio je Jukić u intervjuu agenciji SensServis.

Članice Alijanse očekuju da se postigne dogovor između BiH i entiteta, kao i da konačnu odluku o vojnoj imovini usvoji Parlamentarna skupština BiH. Radi se, kako je podsjetio Jukić, o ukupno 64 usaglašena vojna objekta koje bi trebalo uknjižiti kao državnu imovinu.

"Da bi pozitivni signali iz sjedišta NATO i zemalja članica ishodili ukidanjem talinskog uslova za početak provođenja MAP-a u punom kapacitetu, vlasti u BiH moraju pokazati da su sposobne da same donose i političke, a ne samo tehničke odluke", rekao je Jukić.
XS
SM
MD
LG