Dostupni linkovi

Pravedna Crna Gora se osniva u ponedjeljak, nakon izbora postaje partija


Konstitutivna sjednica političkog bloka Pravedna Crna Gora, koji će najvjerovatnije poslije izbora prerasti u političku partiju, biće održana u ponedjeljak u Podgorici.

Predsjednik Izvršnog odbora biće Rade Bojović, a kopredsjednici Savjeta Branko Lukovac i Ilija Vujošević.

Na prvoj sjednici Pravedne Crne Gore, pored usvajanja odluka o osnivanju kluba, principima djelovanja i organizovanja, biće usvojena deklaracija.

U predloženom dokumentu se navodi opredijeljenje za promjene političkog sistema zasnovanog na partitokratiji.

"Zbog toga se zalažemo za donošenje proširenog antikorupcijskog zakona koji bi imao i retroaktivnu odredbu o ispitivanju porijekla imovine svih javnih funkcionera počev od 1990. godine. Crnoj Gori je potreban poseban antimafijaški zakon kojim bi se detaljno uredilo oduzimanje, korišćenje i raspodjela kriminalom stečene imovine", kaže se u deklaraciji.

Politički i društveni ideal Pravedne Crne Gore je, kako se navodi, društvo oslobođeno od bilo kog oblika diskriminacije.

"Šovinizam, klerikalizam i velikodržavne ideje moraju biti društveno razobličeni i politički marginalizovani. Osporavanje i negacija crnogorskog istorijskog, nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta za nas je neprihvatljivo i ne može biti predmet političkih pogađanja", navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji se navodi da Crna Gora treba da gradi dobre međudržavne odnose i bude dio Evropske unije i NATO saveza.
XS
SM
MD
LG