Dostupni linkovi

Berze turbulentne zbog Grčke


Evropske berze danas su imale turbulentan dan pod uticajem loše finansijske situacije u Grčkoj i Španiji, a neki investitori potražili su sigurnost za svoj novac u kupovini njemačkih hartija od vrijednosti.

Indeks španske berze počeo je da se oporavlja u poslijepodnevnim satima nakon što je prethodno izgubio dva procenta.

Cijene nafte su opale, što odražava zabrinutost zbog stanja globalne ekonomije, prenio je BBS.

Povjerenje u evropske banke dodatno je poljuljano odlukom agencije "Mudi" da kasno sinoć umanji kreditni rejting 16 španskih banaka, kao i odjeljenja španske banke "Santander" u Velikoj Britaniji.

Uprkos tome, akcije "Santandera" danas su porasle za dva odsto poslije prvobitnog pada, dok su akcije "Bankije" porasle za 17 procenata poslije jučerašnjeg pada za 14 odsto.

"Mudi" je saopštio da postoji nekoliko razloga za tu odluku, uključujući povratak Španije u recesiju, finansijske izazove sa kojima je suočena španska Vlada i loše zajmove u industriji nekretnina.

Agencija je dodala u izvještaju da su banke ostvarile napredak u poboljšanju finansijske situacije, uz podršku koju pruža Evropska centralna banka.

Udio loših zajmova koje su izdale španske banke u martu je dostigao rekordnih 8,37 odsto, saopštila je danas španska centralna banka.

Izazovi sa kojima se suočavaju Grčka i Španija biće tema razgovora ovog vikenda na samitu Grupe 8 u Kemp Dejvidu, u američkoj državi Merilend, čiji će domaćin biti predsjednik Barak Obama.
XS
SM
MD
LG