Dostupni linkovi

Sud BiH ukinuo pritvor Ramizu Avdoviću


Sud BiH ukinuo je pritvor Ramizu Avdoviću koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu i odredio mjera zabrane, napuštanja mjesta boravišta (kućni pritvor), a nadležna policijska uprava će organizovati obilazak optuženog tri puta sedmično.

Nadalje, izrečena je i zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putne isprave-pasoša i uz zabranu izdavanja novog pasoša te zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH te zabrana kontaktiranja, sastajanja ili povezivanja na bilo koji način, uključujući približavanje u rastojanju od najmanje 100 m sa suoptuženim, svjedocima navedenim u optužnici kao i ostalim osobama koje imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu.

Optužnica Tužilaštava tereti Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića i Iliuan Nikolae Vintilu da su u periodu od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

U slučaju da optuženi prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora.
XS
SM
MD
LG