Dostupni linkovi

Duma odložila raspravu o zakonu o većim kaznama za proteste


Ruska Duma odložila je danas razmatranje zakona kojim bi se drastično povećale kazne za organizovanje uličnih akcija.

Vladajuća Jedinstvena Rusija pripremila je nacrt zakona kojim se kazna za organizovanje i učestvovanje u akcijama, kao i kršenja pravila o mitinzima povećava sa 5.000 rubalja (oko 25 eura) na milion rubalja (oko 5.000 eura).

"Imajući u vidu značaj tog nacrta zakona predlažem da se rasprava o njemu odloži za utorak kako bi imali dovoljno vremena da ga detaljno proučimo", izjavio je predsjednik Dume Sergej Nariškin, koji je blizak saradnik predsjednika Vladimira Putina.

Nakon parlamentarnih izbora u decembru na kojima je Jedinstvena Rusija dobila gotovo 50 odsto glasova, ruska opozicija je pokrenula talas protesta nezapamćenih u toj zemlji poslednjih godina. Opozicija i strani posmatrači optužuju vlast da izbori nisu bili fer i ukazuju na brojne slučajeve krađe glasova.

Parlamentarna opozicija, prije svega komunisti i umjerena Pravedna Rusija, koji su poslednjih mjeseci pojačali opozicione aktivnosti, zaprijetili su da će napustiti Dumu ako dođe do rasprave o novom nacrtu zakona.

Šef parlamentarne grupe Jedinstvena Rusija Andrej Vorobjev rekao je, međutim, da će zakon ući u redovnu proceduru i izrazio nadu da će biti usvojen.
XS
SM
MD
LG