Dostupni linkovi

Gasovod "Nabuko" tri puta kraći od planiranog


Konzorcijum kompanija za realizaciju gasovoda "Nabuko" prezentovao je naftnim kompanijama koje eksploatišu nalazište kondenzata gasa "Šah Deniz" u Azerbejdžanu, novu varijantu gasovoda nazvanu "Nabuko-Vest", objavljeno je na sajtu konzorcijuma.

Projekat "Nabuko-Vest" predviđa izgradnju gasovoda čija će se dužina tri puta skratiti u odnosu na prvobitnu varijantu, na 1.300 kilometara, a cevovod bi se protezao od tursko-bugarske granice do austrijskog grada Baumgartena, objavljeno je u četvrtak na internet sajtu "Lenta.ru".

Agencija "Trend" precizira da će "Nabuko-Vest" prolaziti preko teritorije Bugarske (412 kilometara), Rumunije (469 kilometara), Mađarske (384 kilometara) i Austrije (47 kilometara).

Prvobitini projekat "Nabuko" predviđao je izgradnju gasovoda dugog 3.900 kilometara, koji bi povezao zemlje centralne Azije sa Austrijom preko teritorije Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Rok za početak izgradnje i puštanje u rad tog gasovoda su više puta odlagani.

Konzorcijum za realizaciju projekta, nemačka kompanija RWE, bugarska "Bulgargas", austrijska OMV, rumunska "Transgas" i turska "Botas", još uvek nije obezbedio sirovine za ovaj gasovod.

Mađarska kompanija MOL nedavno se povukla iz ovog projekta, a početkom nedelje objavljeno je i da nemački energetski koncern RWE takođe namerava da preispita svoje učešće, kako se pretpostavlja zbog rasta troškova izgradnje.
XS
SM
MD
LG