Dostupni linkovi

Inzko: Dodik će promijeniti retoriku


Samit NATO-a u Chicagu bit će prekretnica, jer bi BiH mogla dobiti poziv u Akcioni plan za članstvo (MAP), rekao je u intervjuu za današnji "Dnevni avaz", visoki predstavnik Valentin Inzko nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Izrazio je optimizam da ova godina za razliku od 2011., neće biti izgubljena za BiH.

Iako je bio čak neočekivano blag u kritikama prema antidržavnoj retorici iz manjeg bh. entiteta, pretrpio je oštre kritike od ruskih i srbijanskih diplomata u Ujedinjenim narodima (UN).

Komentirajući činjenicu da mu je Milorad Dodik dok je bio u Vijeću sigurnosti, putem novina već poslao poruku da on neće mijenjati retoriku, Inzko je kazao "Hoće sigurno".

"Uprkos tome što dolaze izbori, jasno je da ta njegova retorika ne može doprinijeti ne samo miru ili stabilizaciji u zemlji nego ne može nešto doprinijeti ni napretku srpskog naroda. Okrenuo bih se više ekonomiji, svejedno jesam li Bošnjak, Hrvat ili Srbin", kaže Inzko.

Osim u UN-u Inzko je boravio i u Washingtonu, gdje je kaže bilo riječi o izbornom zakonu u pogledu Srebrenice.

"Nije iznenađujuće da je Državni sekretarijat SAD-a na toj liniji koju je zagovarao američki ambasador Patrick Moon na terenu. Amerikanci su vrlo zainteresirani za to šta se tamo dešava. Mogao sam to osjetiti kod Samanthe Power. Za njih u Washingtonu to nije samo neka "birokratska stvar" nego, zaista, i jedan emotivni angažman sa mnogo empatije. To pitanje ostat će na američkom radaru", istakao je Inzko.
XS
SM
MD
LG