Dostupni linkovi

Srbija: Ponovo suđenje anarhistima


Danas počinje novo suđenje beogradskim anarhistima, poznatijim kao “Beogradska šestorka”, nakon što im je Apelacioni sud 2011. ukinuo oslobađajuću presudu.

Oni su optuženi za izazivanje opšte opasnosti bacanjem tri Molotovljeva koktela na ambasadu Grčke u Beogradu 24. avgusta 2009. godine.

Tadej Kurepa, Sanja Dojkić, Ivan Savić, Nikola Mitrović, Ratibor Trivunac i Ivan Vulović trebalo bi da se u 10 sati ponovo nađu na optuženičkoj klupi u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Apelacioni sud ukinuo je 1. jula 2011. godine presudu kojom su lideri Anarho-sindikalističke inicijative oslobođeni optužbi. Njima će se ponovo suditi zbog optužbe da su, kao saizvršioci, izvršili krivično delo izazivanje opšte opasnosti, a Tadej Kurepa im je, prema navodima optužnice, u tome pomogao.

Optuženi su bili uhapšeni 3. septembra 2009, a iz pritvora su pušteni 17. februara 2010. Više tužilaštvo u Beogradu je ovu grupu prvobitno optužilo za terorizam, za šta je zaprećena kazna od 3 do 15 godina zatvora, ali je kasnije prekvalifikovalo optužnicu i pustilo ih da se brane sa slobode.

Beogradski anarhisti pozvali su sve zainteresovane da se danas pojave u Prvom osnovnom sudu i svojim prisustvom poruče da zastrašivanje i represija u Srbiji više neće moći da prođu.
XS
SM
MD
LG