Dostupni linkovi

Vođa opozicionog Sirijskog nacionalnog vijeća najavio povlačenje


Vođa opozicionog Sirijskog nacionalnog vijeća Burhan Galion ponudio je da se povuče sa položaja čim bude nađena njegova zamjena, nakon što su pojedini članovi Vijeća prijetili ostavkom, što bi ugrozilo postojanje ujedinjenog fronta protiv predsjednika Bašara al Asada.

Galion je rekao da ne želi biti "jabuka razdora" i da je spreman da podnese ostavku, samo nekoliko dana nakon što je izabran za treći, tromjesečni mandat šefa Sirijskog nacionalnog vijeća.

"Objaviću ostavku čim bude odabran novi kandidat - konsenzusom ili novim izborima", rekao je on. "Nastaviću da, kao član Vijeća, radim u službi ove revolucije".

Sirijska opozicija još se bori da prevaziđe sukobe, 15 mjeseci nakon izbijanja ustanka protiv predsjednika Asada. Međunarodne pristalice opozicije u više navrata su apelovale na pokret da se ujedini i radi kao cjelina.

Kako prenosi Rojters, Sirijsko nacionalno vijeće je od osnivanja prošlog septembra predstavljalo međunarodno lice revolucije i kontaktnu tačku zapadnih lidera sa Sirijom.
XS
SM
MD
LG