Dostupni linkovi

Počela revija srpskog filma u Puli


Premijernim prikazivanjem prvog dijela filmske trilogije "Miris kiše na Balkanu" večeras je u pulskom kinu Valli počela revija srpskog filma koja se odvija u sklopu ovogodišnjih 4. Dana srpske kulture u Istri.

U sklopu te filmske revije od danas do 22. svibnja u kinu Valli osim te trilogije bit će prikazani i filmovi "Oktobar", "Motel Nana" i "Put vetra".

Na večerašnjoj projekciji prvog djela trilogije "Miris kiše na Balkanu" bio je i redatelj filma Ljubiša Samardžić koji je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Pulu.

"Uvijek mi je drago dolaziti u Pulu koja je oduvijek bila filmski grad. Pulski filmski festival je oduvijek bio svetkovina i najveći filmski praznik, ne samo na ovim prostorima nego i šire" - rekao je Samardžić.

Kako je rekao da nije bilo redatelja Branka Bauera ne bi bilo ni njega s takvim filmskim ostvarenjima, jer je Bauer u njemu "otkrio dar za tragikomičnost" . Prama Samardžiću, Bauer je najveći redatelj na prostorima bivše Jugoslavije.

"Miris kiše na Balkanu" nastao je prema romanu Gordane Kuić o brojnoj židovskoj obitelj u Sarajevu u razdoblju od 1914. do 1945. godine. Otac Leon i majka Estera imaju pet kćeri i sina, a njihove životne sudbine prelamaju se kroz ratove i stradanja, ljubavi i razočarenja, sreću i tugu te selidbe i progone Židova.

Drugi i treći dio trilogije bit će prikazani sutra, odnosno u subotu u kinu Valli.
XS
SM
MD
LG