Dostupni linkovi

Grčka privremena Vlada položila zakletvu


Grčka privremena vlada, na čelu sa tehničkim premijerom Panajotisom Pikramenosom, položila je danas zakletvu, a njen glavni cilje je da organizuje nove izbore 17. juna, posle neuspeha višednevnih pregovora o formiranju nove koalicione vlade.

Članovi kabineta su položili zaketvu pred atinskim i svegrčkim arhiepiskopom Jeronimusom, javila je grčka agencija ANA.

Prethodno je rano jutros saopšten sastav nove privremene vlade koju će činiti 16 ministara, u kojoj nisu predviđene funkcije zamenika ministara.

Prelaznu vladu u Atini čine uglavnom univerzitetski profesori, bivši ministri i diplomate. Za ministra finansija imenovan je Jorgos Zanijas, jedan od ključnih učesnika u pregovorima oko vraćanja grčkog duga.

Novi šef diplomatije je Petros Molivijatis, dok će na čelu ministarstva unutrašnjih poslova biti Antonios Manitakis.

Najavljeno je da će se za sat vremena biti sazvana sednica grčkog parlamenta, koji je raspušten u aprilu uoči majskih izbora.

Grci će tačno za mesec dana izaći ponovo na birališta posle vanrednih parlamentarnih izbora održanih 6. maja, na kojima nijedna partija nije osvojila dovoljno glasova da samostalno formira vladu, i niza neuspelih pokušaja da se formira nova koaliciona vlada.

Posle neuspeha višednevnih razgovora sa grčkim predsednikom o formiranju koalicione vlade, lideri tri grčke najjače političkih partija su se međusobno optuživali za neuspeh pregovora.
XS
SM
MD
LG