Dostupni linkovi

Damask bojkotovao saslušanje u UN


Sirija je u sredu bojkotovala saslušanje Komiteta protiv torture UN, izbegavši time da pred članicama Ujedinjenih nacija objasni napade na civile tokom jednogodišnjeg ustanka.

Pošto je zasedanje proteklo je bez zastupnika Sirije, otkazano je i drugo zasedanje zakazano za petak, na kojem je trebalo da Sirija odgovori na optužbe UN.

Spisak optužbi protiv ove zemlje bio je toliko veliki da je predsedavajućem Komiteta Klaudiju Grosmanu trebalo nekoliko minuta da pročita listu kategorija prijavljenih zlostavljanja.

"Dok čekamo na političko rešenje koje nije na vidiku, svedoci smo narušavanja fizičkog integriteta i ljudskog života", rekao je jedan od predsednika Komiteta Esadija Belmir, dodajući da "ljudsko dostojanstvo zavisi od toga, kao i kredibilitet celog sistema UN".

Istražni tim UN već je optužio vladu sirijskog predsednika Bašara al Asada za ozbiljno kršenje ljudskih prava u napadima protiv političkih protivnika i demonstranata.

Primirje sklopljeno pre jednog meseca, koje je inicirao međunarodni posrednik Kofi Anan, nije uspelo da zaustavi nasilje u kojem je ubijeno više od 9.000 ljudi i koje je izazvalo izbegličke krize u regionu.
XS
SM
MD
LG