Dostupni linkovi

Ukrajina pristala na dolazak tima EU za slučaj TimošenkoUkrajinski premijer Mikola Azarov izjavio je danas da Evropska unija može da uputi stručnjake da posete Juliju Timošenko koja se nalazi u bolnici i izdržava kaznu
zatvora od sedam godina zatvora.

Azarov je rekao da tim iz Evropskog parlamenta i EU može da dođe i pregleda Juliju Timošenko, koja je u bolnici zbog diskus hernije (oboljenje kičme), ali ona tvrdi da su je pretukli.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je rekao da posle "intenzivnih i iskrenih" razgovora, Azarov je pristao na dolazak tima u Ukrajinu i ocenio to kao pozitivan korak.

U zatvoru od avgusta prošle godine, Julija Timošenko osuđena je u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Afera Timošenko dovela je do ozbiljne krize u odnosima između Kijeva i zapadnih zemalja, koji iza presude vide političke motive i traže oslobađanje bivše premijerke.

Žalba Timošenkove razmatraće se nekoliko dana pred finale evropskog prvenstva u fudbalu u Ukrajini, koja to takmičenje organizuje zajedno sa Poljskom.

Više zemalja članica EU zapretilo je političkim bojkotom utakmica fudbalskog šampionata zbog afere Timošenko.

On je rekao da će stručnjaci imati "puno pravo na pristup u sve neophodne dokumente i informacije kako bi se se sa sigurnošću moglo reći da je suđenje u Ukrajini bilo 100 odsto u skladu s međunarodnim standardima".
XS
SM
MD
LG