Dostupni linkovi

Vlada CG razmatra arbitražu sa Deripaskinom kompanijom



Crnogorski premijer Igor Lukšić saopštio je danas da vlada razmatra pokretanje arbitražnog postupka kojim bi se akcije ruskog partnera u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) prenele na državu.

Lukšić je u parlamentu saopštio da je alternativna opcija sporazumni raskid ugovora sa Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom (CEAK) koju kontrolišse ruski oligarh Oleg Deripaska.

Premijer je saopštio i da je vlada "nedvosmislena u stavu" da ne odobri KAP-u budžetske subvencije za električnu energiju koje je ova kompanija imala do aprila ove godine, između ostalog i zbog nekoliko desetina miliona evra duga prema Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Crnogorski premijer je odbacio ocenu poslanika opozicionog Pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića da se u slučaju KAP-a vlada vodi "privatnim interesima"
lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i saopštio da se vlada "vodi isključivo" interesima države i zaključcima skupštine.

Ukupne državne garancije date KAP-u iznose 132 miliona evra i do sada je država vratila 23,4 miliona evra duga Dojč banci, jer je ruski vlasnik u fabrici aluminijuma odbio da da saglasnost na vraćanje duga.

Ruska kompanija i vlada imaju po trećinu vlasništva u podgoričkoj fabrici aluminijuma.
XS
SM
MD
LG