Dostupni linkovi

Tejlor: Tužilaštvo plaćalo svedokeBivši liberijski predsednik Čarls Tejlor optužio je danas tužilaštvo da je plaćalo svedoke i pretilo im da bi manipulisalo njihovim iskazima pred specijalnim sudom u Hagu, koji protiv njega vodi proces po optužnici za ratne zločine počinjene u Sijera Leoneu.

Tejlor, koji je proglašen krivim prošlog meseca po 11 tačaka, rekao je pred sudijama u Hagu da on "ne predstavlja pretnju po društvo".

Ovo je Tejlorova poslednja prilika za obraćanje Specijalnom sudu za zločine u Sijera Leoneu. Bivši liberijski predsednik proglašen je krivim za pomaganje pobunjenicima u vršenju zločina, uključujući silovanja i ubistva.

Tužilaštvo se zalaže za kaznu od 80 godina zatvora, a odbrana tvrdi da bi to bilo previše.

Tejlor, koji odbacuje sve tačke optužnice, rekao je danas da je tužilaštvo imalo "korumpirajuću, uticajnu, značajnu i dominantnu ulogu" tokom suđenja.

On je dodao da su sudije bile hendikepirane jer nisu dobile "sliku sa punim kontekstom" o događajima na koje se odnosi optužnica.

Tejlor je rekao da osuđuje zločine širom sveta i da oseća "najdublje saučešće" prema žrtvama u Sijera Leoneu, ali nije izrazio kajanje niti se izvinio zbog svoje uloge u konfliktu u toj zemlji.

Tokom građanskog rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002. godine, Tejlor je podržavao pobunjenički Revolucionarni ujedinjeni front, koji je ubio nekoliko desetina hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG