Dostupni linkovi

Riker: U interesu C. Gore je da reši slučajeve korupcije



Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker ocenio je danas da je u interesu Crne Gore da ispita nerešene slučajeve kao što je afera "Telekom" s podmićivanjem funkcionera iz Crne Gore tokom privatizacije crnogorskog telekoma 2005. godine.

"Crnogorski interes je da ispita nerešene slučajeve kao što je ovaj i da, ako su krivična đela izvršena, odgovorne privede pravdi. Crnogorski tužioci i sudovi imaju i mandat i profesionalnu odgovornost, ali i mogućnost, da to sprovedu u delo. Zadatak je crnogorskog sistema da to sprovede", rekao je Riker podgoričkom "Danu".

Američka Komisija za hartije od vrednosti utvrdila je da je kompanija Mađar Telekom podmitila najmanje tri osobe iz Crne Gore, sa 7,35 miliona evra, u postupku kupovanja Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Krajem prošle godine Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica, Mađar Telekom, pristali su da plate kaznu u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dve kompanije potkupili državne funkcionere, pored Crne Gore, i u Makedoniji.

Mediji su, međutim, u aprilu objavili da su telekomunikacione kompanije unutar Mađar Telekoma odlučile da zatvore slučaj u vezi sa sumnjivim ugovorima u Crnoj Gori i Makedoniji.

Upitan da za komentar povodom izjave lidera vladajuće DPS i bivšeg premijera Mila Đukanovića da je rezultat istrage o korupciji u Telekomu koju su vodili nadležni organi SAD "obična glupost", Riker je kazao da je "vazno za Crnu Goru da dođe do istine u tom slučaju" i da ne želi da komentariše ničije izjave."
XS
SM
MD
LG