Dostupni linkovi

Antifašisti protestuju zbog presude Petakovu u Novom Sadu


Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je na protest zbog zatvorske presude njihovom aktivisti jer je uvredio bačkog episkopa Irineja.

Po toj presudi, aktivista Zoran Petakov treba da ide 100 dana u zatvor.

Građanski protest protiv presude Zoranu Petakovu najavljen je za sutra u podne, ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu.

"Pravosuđe je pokazalo svoju 'nezavisnost' i poslalo poruku kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu između države i crkve", piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da, s druge strane, aktivnosti raznih desnoekstremističkih grupa i pokreta koji su "u milosti SPC", prolaze nekažnjeno uprkos drastičnom kršenju Ustava i povređivanju ljudskih prava.

Petakov je dobio rešenje o izdržavanju kazne zatvora u trajanju od 100 dana, jer nije platio 100.000 dinara kazne na koju je osuđen zbog uvrede vladike Irineja. Osuđen je 2008. godine u nekadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao najodgovornije za širenje desnoekstremističkih ideja unutar crkve i nazvao ih "četiri jahača apokalipse".

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji, a sud je ovu tvrdnju označio kao "uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane".
XS
SM
MD
LG