Dostupni linkovi

Ruska policija rasturila antiputinov kamp u Moskvi


Moskovska policija privela je 23 osobe i rasturila protestni kamp u centru grada, koji je ustanovljen pre osam dana, nakon inauguracije Vladimira Putina.

Lokalni moskovski sud juče je naredio vlastima da danas do podneva rasture skup zbog buke i drugih pritužbi stanovnika, a policija je akciju sprovela oko pet sati ujutro po lokalnom vremenu.

Policija je saopštila da demonstranti uglavnom nisu pružali otpor i da će pojedine osobe koje su privedene biti puštene pošto im se izda upozorenje, dok će ostali biti zavedeni u dosije i možda kažnjeni.

"Sve se dogodilo u skladu sa zakonom", kazao je zamenik načelnika policije Jurij Zdorenko.

Kako javlja agencija Frans pres, pojedini aktivisti odmah su se premestili na drugi trg u zapadnom delu centra prestonice.

Protestni kamp u ruskoj prestonici okupljao je više hiljada ljudi u popodnevnim satima, ali je samo nekoliko desetina aktivista ostajalo na trgu tokom noći.

Skup u Moskvi nazvan je "Okupirajmo Abaj", po uzoru na slične proteste na Zapadu i po velikoj statui kazaškog pesnika iz 19. veka Abaja Kunanbajeva, koja se nalazi u centralnom moskovskom bulevaru
XS
SM
MD
LG