Dostupni linkovi

Rumunija ponovo u recesiji


Rumunija je ponovo pala u recesiju, jer je u prvom ovogodišnjem kvartalu zabeležen pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od minus 0,1 odsto.

To je drugi uzastopni kvartal negativnog privrednog rasta, jer je rumunski BDP u poslednjem kvartalu 2011. oslabio za 0,2 odsto.

Usporavanje ekonomskih aktivnosti Rumunije je, međutim, ipak bilo slabije u odnosu na očekivanja analitičara, koji su za ovaj kvartal predviđali pad između 0,2 i 0,3 odsto.

Rumunija, koja je od 2007. članica Evropske unije, izašla je 2011. iz dve uzastopne godine recesije, uz ostvareni rast od 2,5 odsto.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će Rumunija u čitavoj 2012. ostvariti rast od 1,5 odsto.

Analitičari smatraju da su loše vreme, koje je u februaru ozbiljno pogodilo nekoliko regiona u zemlji, kao i kriza u evrozoni, koja je najveće izvozno tržište Rumunije, negativno uticali na kvartalne rezultate BDP-a.

Rumunska ekonomija je, posle trogodišnjih strogih mera štednje, ostvarila značajan napredak, ali bi vlasti sada trebalo da se fokusiraju na održiv rast, rekao je zvaničnik MMF-a DŽefri Frenks u prošlonedeljnom intervjuu.

Nova vlada levog centra premijera Viktora Ponte je izjavila da će rast biti jedan od prioriteta te vlade.
XS
SM
MD
LG