Dostupni linkovi

Počinje suđenje Ratku Mladiću



Uvodnim riječima tužiteljstva pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) trebalo bi početi suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću.

Predsjednik Haškoga suda Theodor Meron odbio je jučer Mladićev zahtjev za izuzeće jednog od članova sudskog vijeća Alphonsa Orieja i odgodu početka suđenja. Meron je ocijenio da su tvrdnje obrane da je Orie pristran zbog toga što je Nizozemac te zbog toga što je bio član sudskih vijeća koja su sudila Mladićevim suradnicima neutemeljene.

Obrana je podnijela proteklih dana dva zahtjeva za odgodu početka suđenja. U prvom je tražila odgodu suđenja zbog navodne pristranosti Orieja, a u drugom zahtjevu odgodu početka suđenja za šest mjeseci tvrdeći da tužiteljstvo nije na vrijeme predalo sve dokaze obrani.
Prvi dio dokaznog postupka Tužilaštva u Haagu odnosiće se na opšti pregled predmeta, a potom će biti izvođeni dokazi o zločinima počinjenim u Sarajevu, uzimanju međunarodnih vojnika za taoce, progonu nesrpskog stanovništva s područja 15 opština, te o genocidu u Srebrenici.

Za dokazivanje optužbi planirano je 410 svjedoka, od kojih bi 158 trebalo da se pojavi u sudnici, te ulaganje blizu 28.000 materijalnih dokaza.
XS
SM
MD
LG