Dostupni linkovi

Gotovina i Markač na žalbenoj raspravi negirali krivicu


Na Haškom sudu u ponedeljak je održana žalbena rasprava u slučaju protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, osuđenim na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tokom i nakon operacije Oluja 1995.godine.

Pred Haškim sudom, hrvatskim genrealima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, pružena prilika da u raspravi o žalbi, iznesu svoje stavove.

"Tokom operacije Oluja borili smo se na život i smrt protiv vojne sile kako bismo oslobodili svoju zemlju pri čemu sam nastojao da zaštitim živote svojih vojnika i civila. Ne tvrdim da sam bio nepogrešiv i nadam se da to neće biti merilo po kojem ćete mi suditi. Ako sam u životu grešio, a jedna od mojih grešaka je i to što se nisam predao ovom sudu, budite uvereni da sam prvi koji zbog tih grešaka žali", rekao je Gotovina i dodao:

"Ali, čak i ako zaključite da sam donosio pogrešne odluke, nećete ustanoviti da sam ikada želeo ili pristao na to da bilo koji čovek, bilo civil - bilo vojnik, treba da strada, da ga treba zlostavljati ili uskratiti ljudska prava, jer je Srbin ili pripadnik neke druge grupe, a ne moje."

U sličnom tonu govorio je i osuđeni Mladen Markač.

"Ja nisam nikakav član udruženog zločinačkog poduhvata, niti sam ratni zločinac. Takođe, o postojanju bilo kakvog zločinačkog poduhvata prvi put sam čuo na ovom suđenju."

Početna žalbena rasprava se povela o tome: jesu li gradovi na području takozvane Krajine gađani nasumično da bi se civili srpske nacionalnosti naterali u beg - što tvrdi optužba, ili je tom prilikom pogođeno 95 posto vojnih, a samo 5 posto civilnih ciljeva, i to greškom kako tvrdi odbrana. Odbran je zatražila oslobađanje osuđenih.
XS
SM
MD
LG