Dostupni linkovi

Pogubljen ubica iranskog nuklearnog fizičara


Muškarac osuđen za ubistvo jednog iranskog nuklearnog fizičara u januaru 2010. pogubljen je u utorak u Iranu, javila je agencija Irna, pozivajući se na saopštenje sudskih vlasti.

"Madžid Džamali Faši, Mosadov špijun i ubica našeg nuklearnog naučnika Masuda Ali Mohamadija, obešen je u utorak ujutru u zatvoru Evin u Teheranu", navodi Irna.

Džamali Faši je smatran glavnim izvršiocem napada motorom sa eksplozivnom napravom u kojem je ubijen Ali Mohamadi, nuklearni fizičar svetskog ugleda.

Osuđen je na smrt u avgustu 2011. pred sudom u Teheranu. Prema optužnici, radio je po nalogu izraelske obaveštajne službe Mosad, koja mu je za ubistvo platila 120.000 dolara.

Iranski nuklearni program izvor je strahovanja međunarodne zajednice, koja, uprkos demantijima Teherana, sumnja u postojanje vojne dimenzije tog programa.

Posle Ali Mohamadija, u bombaškim napadima su u Teheranu ubijena još trojica nuklearnih fizičara. Iran je za svako od tih ubistava optužio Izrael i SAD, ali je Džamali Faši jedini koji je dospeo na sud.
XS
SM
MD
LG