Dostupni linkovi

Dodik pisao Ban Ki-moonu uoči sjednice Vijeća sigurnosti


Izabrani lideri u BiH postigli su težak, ali neophodan kompromis u cilju njenog daljnjeg napredovanja i nakon 16 godina mira i napretka, nema opravdanja za daljnji ostanak OHR-a u BiH, a naročito ne za primjenu „diktatorskih moći“ visokog predstavnika, koje je prisvojio, a koje radikalno idu dalje od mandata koji mu je dat Dejtonom.

Navedeno je to u novom, sedmom, izvještaju koji je predsjednik RS-a Milorad Dodik uime tog entiteta uputio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Moonu, uoči sutrašnje sjednice Vijeća sigurnosti na kojoj će se obratiti i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

„Od decembra do danas, izabrani lideri u BiH riješili su, zajedničkim radom, kontroverzna pitanja koja već dugo stoje na putu evropskih integracija i postizanju drugih ključnih ciljeva. Među pitanjima koja su riješena u tom periodu, nalaze se se sastav Vijeća ministara BiH, raspodjela državne i vojne imovine, budžet BiH, i novi zakoni o popisu stanovništva, državnoj pomoći i ličnoj karti. Dogovor oko ovih pitanja nije postignut niti nametanjem, niti pritiskom sa međunarodne strane, nego upravo zbog toga što ih nije bilo. Tome je doprinio i konstruktivan pristup specijalnog predstavnika EU, Petera Sorensena, koji je podstakao dogovor, ali se uzdržao od uplitanja u unutrašnje stvari BiH“, stoji u ovom dokumentu RS-a.

U izvještaju, koji je datiran na 8.maj i koji je Dodik potpisao, navodi se da RS predano radi na pridruživanju BiH Evropskoj uniji, usaglašava svoje zakone sa evropskim pravnim tekovinama i učestvuje u strukturisanom dijalogu sa EU o pravosuđu.

Po poglavljima se iznose i stavovi o drugim pitanjima te konstatira da visoki predstavnik ne smije unaprijed određivati rezultate izbora u Srebrenici.

„Općina Srebrenica je najpoznatija po užasnom ratnom zločinu koji je tamo počinjen u julu 1995. Međutim, bošnjački i srpski građani Srebrenice danas žive u miru. Rade zajednički na izgradnji međunacionalnog povjerenja i unapređenju ekonomskih mogućnosti. Na žalost, neki izvana žele da isprovociraju nacionalne tenzije i iskoriste Srebrenicu kao politički instrument. Visoki predstavnik se nedavno zalagao za promjenu izbornog zakona BiH kako bi se obezbijedilo da etnički Srbin ne može da bude izabran na funkciju načelnika općine Srebrenica. Više od 16 godina nakon rata, nezakonito i destabilizujuće izricanje kolektivne kazne narodu Srebrenice montiranjem izbora kroz zakon“, navedeno je, između ostalog, u ovom izvještaju.

Iznesen je i stav da je najefikasnija uprava u BiH decentralizovani sistem uspostavljen Dejtonskim sporazumom, kao i da Vlada RS stavlja borbu protiv terorizma u vrh prioriteta.

Posebno poglavlje u ovom dokumentu posvećeno je tvrdnji da Vlada RS „energično sprovodi reformu pravosuđa“, a da i tu smetnju predstavlja visoki predstavnik.
XS
SM
MD
LG