Dostupni linkovi

Janukovič: Evropo,ne ponižavaj nas!



Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je izjavio da Evropa ne bi trebalo da ponižava njegovu zemlju u trenutku kada se hvata u koštac sa najtežom krizom u odnosima sa EU.

Ukrajina je početkom meseca odložila održavanje evropskog samita čiji je domaćin trebalo da bude, uoči Evropskog prvenstva u fudbalu koje 8. juna počinje u toj zemlji i Poljskoj, pošto se većina učesnika povukla u znak protesta zbog tretmana koji u zatvoru ima bivša premijerka i liderka ukrajinske opozicije Julija Timošenko.

"Veoma je važno da nas ne ponižavaju", istakao je Janukovič, prilikom posete industrijskom gradu Donjecku, na istoku zemlje.

"Nećemo to dozvoliti. Činimo sve da se tako nešto nikada više ne ponovi", poručio je on.

Evropska komisija je saopštila da će i svi komesari EU bojkotovati Evropsko prvenstvo čiji će domaćin biti Ukrajina, što bi mogli da urade i ministri iz Nemačke i drugih država.

Janukovič je rekao da Ukrajina deli evropsku zabrinutost zbog sudbine Timošenkove, ali je ocenio da bi evropski zvaničnici možda trebalo da "spuste ton".

"Ne dopadaju nam se izjave stranih političara u vezi sa tim problemom", upozorio je predsednik Ukrajine, poručujući da, ako pojedini imaju razloga da ne dodju u Ukrajinu, "to je njihova lična stvar".

Janukovič je upravo potpisao novu verziju zakona o krivičnom postupku, rekavši da će njegova vlada raditi na uskladjivanju nacionalnog zakonodavstva sa evropskim.
XS
SM
MD
LG