Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje Tomislavu MerčepuSuđenje ratnom savetniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Merčepu nastavljeno je danas na sudu u Zagrebu svedočenjem novih svedoka o nestancima srpskih civila s područja Pakraca, Kutine i Zagreba krajem 1991.

Svedok Đurđica Ilić, čiji je suprug Milan Radonjić nestao krajem oktobra 1991, na putu za Kutinu, ispričala je da je od dvojice zagrebačkih policijskih inspektora 1991. čula da je u slučaj Pakračke poljane umešan tadašnji politički vrh.

Tomislavu Merčepu sudi se da je kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991.

Optužnica tereti Merčepa za ubistvo 43 osobe među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.

Sud je prihvatio zahtev tužilaštva da se u nastavku suđenja saluša još nekoliko bivših drzavnih funkcionera, poput ministara u Vladi demokratskog jedinstva Živka Juzbašića i Slavka Degoricija, kao i bivših pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Joška Morića i Željka Tomljenovića.

Suđenje se nastavlja 11. juna.

Merčep je na početku suđenja 10. februara odbacio krivicu za razni zločin.

Zbog moždanog udara koji je imao pre nekoliko godina, Merčep je odmah po hapšenju krajem 2010. smešten u zatvorsku bolnicu, a podizanje optužnice sredinom 2011. godine dočekao je u banji.
XS
SM
MD
LG