Dostupni linkovi

Evropska komisija ne želi izlazak Grčke iz zone evraEvropska komisija pružila je danas uveravanje kako želi da Grčka ostane u zoni evra, ali je kao uslov postavila da zemlja poštuje obećanja koja je dala poveriocima.

"Mi vidimo budućnost Grčke u evru i želimo da ona ostane u zoni evra. To je, po nama, najbolje rešenje za Grčku, njen narod i za Evropu", izjavila je novinarima portparolka Evropske komisije Pia Arenkilde.

Ona je, međutim, ukazala da je važno da Grčka "poštuje obaveze koje je preuzela".

Ova izjava je usledila nakon prošlonedeljne izjave predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza koji je, ne pominjući eksplicitno Grčku, rekao da "svi moraju da poštuju dogovore".

"Neću da govorim o nekoj zemlji posebno, ali, ako neka zemlja ne poštuje pravila, onda je bolje da ode", rekao je tada Barozo.

U nemogućnosti da se formira vlada nakon izbora 6. maja, Grčka ide ka novim izborima na kojima bi mogli da dobiju većinu protivnici mera štednje koji bi izveli Grčku iz zone evra.

Grčki predsednik Karolos Papuljas treba da danas posle podne nastavi razgovore s političkim liderima u cilju formiranja vlade.

U slučaju da do četvrtka kada je konstitutivna sednica novog saziva parlamenta, ne bude pronađeno rešenje, biće organizovani novi izbori u junu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG