Dostupni linkovi

Hjuman rajts voč traži istragu o NATO intervenciji u LibijiNevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava, Hjuman rajts voč (Human Rights Watch - HRW), zatražila je danas otvaranje nezavisne istrage kako bi se utvrdili razlozi zbog kojih je tokom NATO intervencije u Libiji ubijeno 72 civila.

"NATO jeste preduzeo korake kako bi se maksimalno smanjio broj civilnih žrtava za vreme intervencije u Libiji, ali važno je da se dođe do informacija kako bi se objasnilo zašto je ipak ubijeno 72 civila, među kojima 20 žena i 20 dece ", rekao je autor danas objavljenog izveštaja i savetnik Organizacije, Fred Abrams.

Taj izveštaj na 76 strana navodi detaljne podatke o NATO intervenciji u Libiji, tokom koje je poginulo 72 civila,.

Prema podacima Organizacije, NATO još uvek nije priznao da je tokom intervencije u Libiji ubijeno desetine civila, a istraga o tome da li su neki od vazdušnih napada bili ilegalni još uvek nije sprovedena.

"Međunarodnim zakonom dozvoljava se napad samo na vojne ciljeve, ali u nekim slučajevima ostaju otvorena pitanja o tome šta su bile stvarne mete NATO-a", navodi se u saopštenju Organizacije.

Porptarolka Severnoatlantske alijanse Oana Lungesku je izjavila da je vazdušna kampanja vođena sa izuzetnom preciznošću koja nadilazi standarde utvrđene međunarodnim humanitarnim pravom.

“NATO je učinio sve da minimizira rizik po civile, ali u kompleksnoj vojnoj jampanji, taj rizik nikada ne može da se svede na nulu”.

Ona je izrazila žaljenje zbog bilo koje žrtve za koju je možda odgovorna Severnoatlantska alijansa.
XS
SM
MD
LG