Dostupni linkovi

Lideri EU razmatraju bojkot fudbalskih utakmica u UkrajiniMinistri spoljnih poslova članica EU razmatraju danas u Briselu da li da bojkotuju utakmice ovogodišnjeg evropskog prvenstva u fudbalu u Ukrajini, u znak protesta zbog navodnog lošeg ophođenja ukrajinskih vlasti prema opozicionoj liderki Juliji Timošenko.

"Bili smo veoma dosledni u slanju poruke Ukrajini o tome koliko je važno da pravda bude zadovoljena", rekla je visoka komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ne očekuje se da na današnjem sastanku bude doneta zvanična odluka, ali ministri će se verovatno dogovoriti da zajednički odlučuju o svakom budućem potezu prema Ukrajini, rekao je jedan zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

S druge strane, švedski šef diplomatije Karl Bilt doveo je u pitanje političku svrsishodnost eventualnog bojkota prvenstva.

"Ne uspevam da shvatim kakav instrument evropske politike predstavlja prisustvo ili odsustvo sa fudbalskih utakmica", rekao je Bilt po dolasku u Brisel.

Kada je Timošenkova prošlog meseca štrajkovala glađu, jer su je zatvorski službenici, kako je tvrdila, pretukli, nekoliko evropskih lidera je reklo da će protestovati tokom EURO 2012, koje Ukrajina organizuje zajedno sa Poljskom.

Julija Timošenko je osuđena u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, a njeni postupci su predmet još nekoliko sudskih istraga.

Slučaj bivše premijerke izazvao je ozbiljnu krizu u odnosima Kijeva i EU, koja smatra da iza suđenja i osude Timošenkovoj stoje politički motivi.

Desetak predsednika evropskih zemalja bojkotovalo je dolazak na samit srednje i istočne Evrope koji je ove sedmice trebalo da se održi u Jalti, zbog čega su ga ukrajinske vlasti otkazale.
XS
SM
MD
LG