Dostupni linkovi

Počeli razgovori o nuklearnom programu Irana



Predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Irana počeli su danas u Beču razgovore o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, tri meseca posle dve neuspešne posete predstavnika agencije toj zemlji.

"Ovde smo kako bismo nastavili dijalog u pozitivnom duhu", izjavio je glavni inspektor IAEA Herman Nakerts pred početak dvodnevnih razgovora u sedištu stalne misije Irana pri UN.

On je rekao da je "cilj postizanje sporazuma o pristupu kojim bi se rešila sva pitanja sa Iranom", a posebno ona koja se tiču potencijalne vojne dimenzije nuklearnog programa Teherana.

"Važno je da se pozabavimo suštinom tih pitanja i da nam Iran omogući pristup pojedincima, dokumentima, informacijama i lokacijama" kako bi dobili odgovore na narešena pitanja.

Ta pitanja navode se u kritičkom izveštaju agencije iz novembra prošle godine, kao niz elemenata koji navode na zaključak da Iran od 2003. radi na proizvodnji nuklearnog oružja, što je Teheran demantovao, tvrdeći da program ima isključivo mirnodopske ciljeve.

IAEA sumnja i da je Teheran na vojnoj lokaciji Paršin, istočno od Teherana, izvršio testove konvencionalnih eksplozija koji se mogu primeniti i na nuklearno oružje.
XS
SM
MD
LG