Dostupni linkovi

Kuvelis: Formiranje vlade Grčke nemoguće



Formiranje grčke vlade nacionalnog jedinstva neće biti moguće, izjavio je jutros lider male proevropske stranje Dimar, čija se pozicija smatra ključnom kako bi ta zemlja
izbegla nove izbore i rizik od napuštanja zone evra.

"Ne može biti nikakve vlade jedinstva", kazao je Fotis Kuvelis televiziji Antena i dodao da radikalna levičarska stranka Siriza, koja se protivi merama štednje, odbija da se priključi koaliciji.

Najavljeno je da će grčki predsednik Karolas Papuljas danas nastaviti razgovore s liderima najbolje plasiranih partija na izborima o formiranju vlade.

Grčka državna televizija sinoć je prenela da lider Sirize Aleksis Cipras neće učestvovati u pregovorima o formiranju vlade.

Ako stranački lideri ne postignu dogovor, Grčkoj prete novi izbori u junu, čime će biti produžen period političke neizvesnosti i dovedeno u pitanje članstvo zemlje u zoni evra.

Na parlamentarnim izborima 6. maja nijedna partija nije osvojila dovoljno glasova da bi samostalno oformila vladu.

Lider na izborima drugoplasirane Sirize Aleksis Cipras izjavio je u nedelju da su konzervativna Nova demokratija, socijalistički PASOK i Demokratska levica postigli dogovor o formiranju privremene vlade na dve godine, ali to nisu potvrdili lideri Nove demokratije i PASOK-a, Andonis Samaras i Evangelos Venizelos.

Cipras je u petak odbio da uđe u koalicionu vladu sa partijama koje podržavaju stroge mere štednje - Novom demokratijom i PASOK-om.

On je istakao da neće ući ni u jednu vladu koja namerava da nastavi sprovođenje mera štednje usvojenih prema sporazumu o međunarodnoj pomoći, jer ih smatra suviše strogim.
XS
SM
MD
LG