Dostupni linkovi

Grčka: Cipras tvrdi da je postignut dogovor o vladi


Lider grčke radikalne levičarske koalicije SIRIZA Aleksis Cipras izjavio je u nedelju da su tri stranke, među kojima nije i njegova, postigle dogovor o formiranju privremene vlade na dve godine, ali to nisu potvrdili lideri i drugih parija.

Cipras je kazao da je postignut dogovor između konzervativne Nove demokratrije, socijalističkog PASOK-a i jedne male levičarske partije.

"Tri partije su postigle dogovor o formiranju vlade na dve godine kako bi se sproveo dogovor o međunarodnoj pomoći. Oni imaju 168 poslanika u novom parlamentu, dakle imaju većinu", rekao je Cipras posle razgovora sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom.

Papuljas se danas sastao sa liderima tri partije koje su dobile najviše glasova na izborima - predsednikom Nove demokratije Antonisom Samarasom, šefom socijalističkog PASOK-a Evangelosom Venizelosom i SIRIZE, Aleksisom Ciprasom.

Posle sastanka sa Papuljasom, Ciprisove navode o formiranju privremene vlade, Samaras i Venizelos, međutim, nisu potvrdili. Venizelos je rekao da je posle pregovora koji su se završili u "ćorsokaku" umereno optimisitčan. Samaras je kazao da je SIRIZA odbila svaku vrstu kompromisa.

Ako stranački lideri ne postignu dogovor, Grke u junu čekaju novi izbori, koji će produžiti period političke neizvesnosti i dovesti u pitanje članstvo zemlje u zoni evra.
XS
SM
MD
LG