Dostupni linkovi

Timošenko pristala na liječenje u Harkovu


Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja je iz zatvora prebačena u bolnicu, pristala je da bude podvrgnuta medicinskom tretmanu u Centralnoj klinici u Harkovu, saopćio je u subotu šef doktora te medicinske institucije Mihailo Afanasjev.

"Počeli smo s dijetetskom ishranom, pacijent je potpuno snabdijeven certifikovanim proizvodima i dijetu nadgleda njen doktor iz Berlina Lutz Harms", kazao je Afanasjev.

Prema njegovim riječima, dr. Harms sprovodi i terapeutske procedure.

"Terapija lijekovima će za sada biti ograničena zbog dužeg gladovanja Timošenko, ali će se svakim danom ona povećavati", rekao je glavni doktor.

Upitan od novinara agencije UKRINFORM da li je tokom medicinskih ispitivanja Timošenko urađena i analiza krvi, doktor je odgovorio da je to dio liječenja pacijenta i da on neće to da komentariše.

Zamjenik šefa državne zatvorske službe u regionu Harkova Andrej Lapinski, rekao je da je Timošenko pod stalnim video nadzorom i da su na prozorima njene bolničke sobe rešetke, prenosi ukrajinska novinska agencija.

Prema njegovim riječima, to je urađeno "prvenstveno zbog sigurnosti pacijenta".

Bivša premijerka Ukrajine služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena prošle jeseni zbog potpisivanja štetnih gasnih ugovora s Rusijom, a u međuvremenu protiv nje je podignuto još desetak optužnica za različita krivična djela pronevjere, pranja novca i utaje poreza.
XS
SM
MD
LG