Dostupni linkovi

Sirija: Uz pomoć Irana oslobođeni oteti turski novinari


Dvojica turskih novinara, koja su nestala dok su izvještavali o ustanku u Siriji prije dva mjeseca, oslobođena su danas uz pomoć Irana, izjavio je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Oslobađanje novinara pokazalo je uticaj Irana kod Sirije, koja je izgubila podršku Turske zbog represije nad demonstrantima. I Iran i Sirija su zemlje koje je Zapad izolovao.

Dvojica novinara prebačena su u Teheran gdje su agenciji Anadolija rekli da su dobro i da se raduju da vide svoje porodice.

Davutoglu je na "tviteru" objavio da turska vlada šalje avion da ih vrati kući. Njegov iranski kolega Ali Akbar Salehi rekao je ranije da su novinari oslobođeni.

Adem Ozkoše (34) reporter proislamskog lista "Milat" i kamerman Hamit Čokšun (21) nestali su početkom marta nakon što su tajno prešli granicu u Idlibu, provinciji na sjeverozapadu Sirije.

Turska je zatvorila svoju ambasadu u Damasku i ukinula letove ka i iz Sirije.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad pripada manjinskoj sekti Alaviti, ogranku šiitskog islama. Iran je većinski šiitska zemlja, dok su Turci i Sirijci sunitski muslimani.
XS
SM
MD
LG